Какво е самбо? Характеристики на бойното изкуство

19.03.2019

Изкуството на борбата със самбо е създадено като отделна спортна дисциплина в Съветска Русия в началото на 30-те години. Датата на раждане на този вид ръкопашен бой се счита за дата на 16 ноември 1938 г. На този ден е публикувана резолюция на комисията по физическа култура и спорт на СССР “За развитието на борбата за свободен стил”. Ето как първоначално се е наричало това бойно изкуство, но с времето става все повече и повече „Самбо“. Това е съкращение на думите "Самоотбрана без оръжие". И така, какво е самбо?

Той поглъща постиженията на други бойни изкуства, като японската джудо и джуджуцу. Арсеналът на самбо техниците включва техниките на националните спортове на Русия и други републики от бившия Съветски съюз, а именно грузинската борба на Chidaoba, татарски и узбекски Kurash, арменски Koch, молдовски trynt, Yakut Hapsagay и др.

Съдбата на създателя

Действителният основател на борбата е блестящият руски джудоист Василий Осчепков. Дълго време той учи джудо в прочутия Кодокан близо до Джигаро Кано и е един от първите трима европейци, които са получили II дан от ръцете си. Ошчепков и група ентусиасти от Московския спортен клуб Динамо започнаха работа по създаването на борба, която можеше да се използва Съветска армия и специални услуги. Група ентусиасти пътуваха из страната, изучавайки националните бойни изкуства на народите на СССР и описвайки техниките им. Това ни позволи да създадем сложна система и да я представим като нова, отделна дисциплина.

Самият Осчепков не доживя да види раждането на нов вид борба. Широката вълна от сталински чистки и репресии засегна много способни, интелигентни и образовани хора. През 1937 г. Василий Осчепков е арестуван и обвинен в шпионаж за Япония. Умира (не без активното участие на персонала на НКВД, който го е обучавал в уменията си по бойни изкуства) на 10-ия ден от ареста. След това думата "джудо" е извадена от употреба постоянно Съветски съюз.

самбо това, което е

Развитие на самбо

Работата, започната от Ощепков, е продължена от Анатолий Харлампиев. След смъртта на учителя си, той оглавява отдела за борба с фристайла. Харлампиев е използван от съветската пропаганда, която го нарича единственият основател на нова форма на бойни изкуства.

Безспорно ролята му в развитието на тази система, разработването и описанието на техники за борба с самбо, обучението, систематизирането на подготовката на знанията и литературата, образованието на много майстори на този спорт е огромна. Но той не е единственият създател на системата, а само най-известният. Харлампиев беше изключителен човек и имаше благоприятни условия за развитието на своите спортни и тренировъчни умения. Той посветил голяма част от живота си на развитието на самбо.

Важно постижение на Харлампиев е систематизирането на техниките на този вид борба и разработването на неговата методика на преподаване. Книгата "Самбо борба", публикувана през 1949 г. от държавното издание "Физическо възпитание и спорт", стана библията на новото бойно изкуство. Той обяснява какво е самбо, описва бойни техники, методи на физическа подготовка, правилата за борба. В следващите години Харлампиев и неговите ученици публикуват редица книги по различни аспекти на борбата, но това все още остава основният учебник за адептите на този вид бойни изкуства.

Популярността на спортния самбо до голяма степен бе подкрепена от правителствен указ, който предписва създаването на секции от това бойно изкуство във всички републики на СССР, преподаването на самозащита и провеждането на турнири на всички нива. Държавата морално и финансово подкрепя развитието и популяризирането на този спорт. Същото се случва и в днешна Русия.

снимка на самбо

История на бойните възможности

Преди перестройката, а след това и разпадането на Съветския съюз, този тип самбо се занимаваше изключително със специалните служби, полицията и армията. Това знание беше счетено за забранено за обикновените граждани и защитено като „тайно оръжие” срещу враговете на социализма. Офицерът на НКВД Виктор Спиридонов, който започна да изучава японската борба с джиу-джицу преди революцията от 1917 г., стоеше в основата на бойната версия на самбо. Смята се за изключителен експерт по английски бокс и френски сават.

Самбо е изкуство от отворен тип, с готовност приема в своите арсенал методи и техники от различни бойни изкуства, култивирани в света. Това е борба, която постоянно и динамично се развива. Затова тя напредва не само въз основа на собствените си постижения, но и благодарение на други бойни изкуства.

История на организацията

През 1939 г. в Ленинград се провежда първото първенство на Съветския съюз. А през 1940 г., след началото на Втората световна война, в Москва се проведе още едно шампионат по самбо. От 1941 до 1946 г. няма състезания. През 1946 г. в Москва е създаден Първият съветски отдел, който през 1959 г. е преименуван на Федерация по самбо на СССР. Организацията обучи треньори, публикува литература, разработи правилата и принципите на спортните състезания, организира първенствата на Съветския съюз.

федерация по самбо

Опитите за достигане на международното ниво започнаха през 50-те години. През 1957 г. в Москва се проведе официален дуел на СССР по борба с самбо с унгарски джудо бойци. През 1966 г. Международната федерация на обединените стилове (FILA) предостави на Sambo статут на международен спорт и създаде съответния раздел. Година по-късно Рига (Латвия) Първите международни битки се проведоха с участието на представители на Югославия, България, Монголия, СССР и Япония. В тези и други международни турнири най-успешни бяха съветските атлети.

През 1984 г. самбистите напуснали FILA и сформирали Международната федерация по самабо (FIAS). През 1991 г. в Торино (Италия) е създадена Европейската федерация. Какво е самбо, с изключение на републиките от бившия Съветски съюз, никъде не знаеше. Ситуацията се промени с появата в Западна Европа, Северна Америка, Австралия и Израел в края на 90-те години на миналия век голяма група руски емигранти. Съветските борци започнаха да създават клубове и да популяризират различни видове самбо.

Днес борбата преживява възраждане в Русия, където през 2003 г. тя е официално призната за национален спорт. Самият руски президент Владимир Путин е майстор на спорта в самбо от 1973 г. и собственик на черен колан в джудо.

Това е сложна система, която по практически причини е разделена на два основни типа.

спортен самбо

Какво е самбо: спортна версия

Самоотбрана без оръжие има в своя арсенал голям набор от хвърляния, грайфери, куки, халки и трикове за ръце и крака. Последните не се допускат в джудото, за разлика от дроселите, които не се допускат в спортния самбо. Повечето от методите са сходни с тези, използвани в джудото, но има техники, заимствани от основателите и техните наследници от други видове борба. Това е предимството на Самбо: това е непрекъснато развиващ се единен бой, отворен за нови техники и решения. Самбо играчите развиват свои собствени методи и научават останалите бойни изкуства на света, прагматично заемайки техниките и тактиките си в своя арсенал.

Спортни униформи

Самбо използва специално облекло (обикновено синьо или червено). Якето има допълнителни елементи - "крила" на раменете и усилени дупки за колана. В Sambo (снимката на образците от формуляра е поставена в статията), тя е по-къса от кимоно в джудото. Дължината на сакото под колана не може да надвишава 15 см. Комплектът включва и панталони и меки самбовки или борба.

обучение по самбо

Основни правила

Борбата се провежда на килим, идентичен с борбен, с кръгло поле, в което се води борбата. В джудо борбата се провежда на правоъгълни и по-твърди татами. Продължителността на борбата зависи от възрастта и пола и варира от 3 до 5 минути.

Играчите се опитват да съборят противника на килима (на земята), използвайки хвърляния и други техники. За тази цел се присъжда определен брой точки. Играчът печели, ако през времето, определено за борбата, получи повече точки, принуждава противника да се предаде, като държи болезнено задържане (лост, възел, прищипване на мускулите и ставите на ръцете и краката си) или печели преди време, придобивайки 8 точки повече. Можете също така да сложите край на битката с ясна победа, оставяйки опонента на гърба си, докато остане на краката си. Задържането на опонента за 10 секунди се дава с 2 точки, а в рамките на 20 секунди - 4. Хвърлянето на гърба с падане на нападателя се оценява на 4 точки; отстрани - в 2; на гърдите, таза, рамото, корема - на 1. За извършване на техники без падане, точките се удвояват.

Правилата предвиждат разделяне на състезателите, участващи в състезания, в 7 възрастови групи, както и в 12 тегловни категории.

борба с самбо

Опция за битка

Харлампиев нарича този вид борба невидимо оръжие, което винаги е с него. Тя е освободена от монопола на специалните служби и армията през 90-те години. миналия век, по време на Горбачовата перестройка. През 1994 г. в Москва се провежда първото руско първенство по борба с самбо. За разлика от спорта, освен хвърлянията, стопанствата, изваждането на врага от равновесие, лостовете, възлите и т.н. тук се използват стачки, чиято цел е бързо и ефективно да елиминира агресивен противник. Приложните бойни изкуства използват техники за борба с невъоръжените и въоръжени (с нож, пистолет, пръчка и др.) От противника.

Изучаването на боен самбо се извършва в 4 основни области: военна, полицейска, домашна и спортна. Той използва всички техники на спортната версия, както и удари и ритници (включително коленете и лактите), както в багажника, така и на пода, и задушаване. Combat Sambo е част от смесените бойни изкуства (MMA). Играчите на самбо често участват в международни състезания по MMA, K1, Pride и др. Един от най-известните професионални MMA бойци е Федор Емеляненко.

В допълнение към стандартната униформа (сако, къси панталони, обувки), борците използват боксови шлемове, къси ръкавици с отворени пръсти и подплънки на пищяла, шапка, превръзка.

Целта на състезанието е да вкара повече точки с помощта на различни грайфери, удари и т.н. Можете също така да победи противника си, като го избиете или принудите да се предаде поради невъзможността да продължите борбата.

борба със самбо

Забранени трикове

В борбата с самбо, диапазонът от технически приложими методи е много широк, но има и ограничения. Не е разрешено:

  • ухапване и драскотина;
  • кликни върху очите и ги победи;
  • използвайте дръжки, които причиняват болка в гръбначния стълб и шийните прешлени;
  • хванете носа, ушите, гениталиите на врага;
  • бият с юмрук или лакът в областта на шийните прешлени и в задната част на главата;
  • вземете пръстите на ръцете и краката на противника;
  • бие лъжливия противник с краката си, застанал над него;
  • вземете косата;
  • бие лежи противник в главата;
  • поставете пръстите си в устата на противника;
  • употребата в битка опасна и пречи на нормалния ход на бойните субекти.

За първото забранено действие, което не е причинило нараняване на врага, играчът получава коментар. В случай на повторно нарушение, участникът се дисквалифицира.

популяризация

Самбо борбата е много популярна в Руската федерация и много републики от бившия Съветски съюз. През 2003 г. самбото е обявено за национален спорт в Русия и по това време има борба да бъде призната за олимпийска. В продължение на много години в страни като България, Унгария, Чехия, Сърбия, Гърция, Франция, Монголия и Япония имаше национални клубове и федерации. И благодарение на имигрантите, родени в бившия СССР, Самбо се развива в Северна Америка, Западна Европа и Австралия.

Прочетете по-нататък

Harmony Pool: адрес, услуги, отзиви