Начало Други Мария Оряшкова се пуска в джудото

Мария Оряшкова се пуска в джудото

Мария Оряшкова се пуска в джудото
0

Четирикратната световна шампионка по самбо при жените Мария Оряшкова започна деня си с обичайната си закуска в Пресклуб “България”: бъркани яйца и билков чай. Състезателката сподели, че си е направила специален тест за храните, които нейният организъм трудно разгражда. Тестът е индивидуален и изненадите са големи – полезни продукти може да се окажат вредни. Враговете за мен са мед, шоколад, ядки, домати, картофи, ориз, свинско месо и др., които съм изключила, каза още шампионката. Диетата помага на шампионката без усилия да отслабне 5 кг. Напълнях след операцията на крака и трябваше да вляза във форма, спомни си Мария Оряшкова.

Тя не се чувства обидена от отсъствието й в десетката на журналистическата анкета за спортист на годината. Не е огорчена също, че бе пренебрегната и от зрителите, които бяха малко на брой в зала “Арена Армеец” и не видяха световния й триумф миналия месец, въпреки че входът беше свободен. Важните хора за мен бяха в залата, сподели скромно самбистката и предположи, че и рекламата за събитието не е била достатъчна, тъй като федерацията има мизерен бюджет от спортното министерство. Това със сигурност е основната причина за оттеглянето от поста на дългогодишния председател доц. д-р Румен Стоилов, който 14 години намираше спонсори, за да оцелява самбото у нас, смята Мария Оряшкова. Това икономическо оцеляване обаче беше истински разцвет в спорта – десетки медали от европейски и световни първенства на българските самбисти. Въпреки това, за 2017 г. бюджетът на самбото е още намален, подчерта Мария Оряшкова и попита дали трябва още българи да напуснат страната. Несправедливото деление на олимпийски и неолимпийски спортове тук е главната причина, заяви Мария и покани всеки, който иска, да дойде в залата при нея и да тренират заедно, за да разбере колко труд и пот струва неолимпийското самбо.

Намерението на Мария е да продължи състезателната си кариера на родна земя, като тази година първото й голямо изпитание ще бъде Европейската купа по джудо след 10 дни. Ако опитът е успешен, шампионката ще продължи паралелно да участва на големи първенства и турнири и в двата спорта – джудо и самбо. Джудото е олимпийски спорт и това е причината за избора й да носи две дини под една мишница.